(c) CEEV Živica, Račianska 78, 83102 Bratislava
Koporečka

Názov odrody: Koporečka
Krátky popis odrody: Nazývaná aj Lieglova maslovka, Kobrčka, Kulma, a i. Vznikla koncom 18. storočia na území Čiech, pravdepodobne v Koporeči na Mostecku, ako náhodný semenáč. Ide o výbornú stolovú a tržnú odrodu. Je veľmi náchylná na chrastavitosť. Stromy majú neobyčajne mohutné koruny. Jej plody dozrievajú postupne, takmer celú zimu.
Popis plodu: Plody sú menšie až stredné, vajcovitého tvaru. Maslová a šťavnatá dužina je sladká a má muškátovú, výbornú príchuť.
Charakteristika:
- Šupka je hladká, svetlozelená až žltkastá, husto hrdzavo bodkovaná.
- Stopka je nerovnako dlhá, skôr kratšia a tenšia, v malej jamke.
- Väčší a otvorený kalich leží v nepatrnej jamke.
Odrody podobného vzhľadu: Mechelenská, Napoleonova
Zaujímavosť: Pre mimoriadnu náchylnosť voči chrastavitosti bolo jej pestovanie obmedzené na oblasti so znečisteným ovzduším vplyvom ťažby a spracovania uhlia, kde sírne emisie limitujú výskyt húb.
Zber a zrelosť: zberá sa od polovice októbra, konzumne dozrieva v polovici novembra, vydrží do marca.