(c) CEEV Živica, Račianska 78, 83102 Bratislava
Grávštýnske

Názov odrody: Grávštýnske
Krátky popis odrody: Jesenná odroda pochádzajúca z Nemecka z roku 1669. Odroda je náročná na vlhko, málo odolná voči mrazu, chorobám a škodcom, nevhodná pre suché a teplé polohy. Chuťovo je veľmi dobrá, šťavnatá, sladkokyslá. Je to najmä stolná odroda, vhodná tiež na muštovanie, výrobu vína a destilátov. Ešte stále ju môžeme pomerne často nájsť v starých výsadbách.
Popis plodu: Plody sú stredne veľké až veľké, guľovité, nepravidelné a rebrovité. Dužina je žltobiela, krehká, veľmi šťavnatá, sladkokyslá, výborná. Plody intenzívne voňajú.
Charakteristika:
- Šupka je lesklá a mastná, zelenožltá, krytá do polovice plodu karmínovým pruhovaním.
- Má silnú a krátku stopku sediacu v širokej a hlbokej, lúčovito hrdzavej jamke.
- Kalich je veľký, pootvorený, kališná jamka široká a hlboká, nepravidelná a rebrovitá.
Odrody podobného vzhľadu: Borovinka, James Grieve, Lebelovo
Všimnime si: Široko guľovité koruny dosahujú veľké rozmery, sú riedke a majú previsnuté konáre.
Zaujímavosť: Je považovaná za jednu z najchutnejších odrôd. Lepšiu chuť aj trvanlivosť získava v drsnejších polohách.
Zber a zrelosť: Zberá sa začiatkom septembra, konzumnú zrelosť dosahuje v septembri, vydrží do októbra, plody z vyšších polôh do decembra.