(c) CEEV Živica, Račianska 78, 83102 Bratislava
Batul

Názov odrody: Batul
Krátky popis odrody: Veľmi stará zimná odroda z počiatku 18. storočia, pôvodom z Rumunska. Spôsob vzniku je neznámy. Vytvára krásne, zdravé a husté koruny. Je mrazuvzdorná a nenáročná na pôdu, netrpí chorobami. Vyžaduje však slnečné polohy. Chuť má jemnú a príjemnú. Na Slovensku pomerne rozšírená odroda.
Popis plodu: Plod je stredne veľký, guľovitý, veľmi pravidelného a súmerného tvaru. Biela dužina je krehká a šťavnatá, okolo šupky a jadrovníka mierne zelenkastá. Chuť je príjemne sladkokyslá, bez výraznej korenitosti.
Charakteristika:
- Šupka je jemná, hladká a suchá, svetlozelená až slamovožltá, s ružovkastým líčkom na slnečnej strane. Na povrchu sú drobné lenticely.
- Kališná jamka je pravidelná a úzka, pekne vykrojená, hlboká. Farbou rovnaká ako zvyšok plodu. Kalich je malý, uzavretý alebo pootvorený, zelený alebo hnedoplstnatý.
- Stopka je krátka, hrubá, drevnatá, zelená a hnedá, plstnatá, nachádza sa v hlbokej, úzkej prehrdzavenej jamke.
Odrody podobného vzhľadu: Banánové zimné, Čistecké lahôdkové, Evino
Všimnime si:
- Ide o pravidelný plod s jemnou farbou aj chuťou, človek sa ho „nepreje“.
- Plody sú pravidelne rozložené po celej ploche koruny.
- Tvorí husté koruny s malými listami.
Zber a zrelosť: zberá sa od polovice októbra, konzumnú zrelosť dosahuje v mesiacoch december až apríl.