Názov odrody: Williamsova
Krátky popis odrody: Táto obľúbená, no náročná odroda vznikla v Anglicku ako náhodný semenáč okolo roku 1770. Má výbornú chuť a široké využitie, ideálna je na kompóty a do destilátov. Ešte stále patrí k najvýznamnejším tržným odrodám vo svetovom meradle.
Popis plodu: Plody sú veľké, kužeľovité, baňaté, k stopke zúžené a hrboľaté. Dužina je biela, šťavnatá, má maslovitú konzistenciu a príjemnú arómu. Chuť je sladkopikantne kyslastá, výrazne korenistá, veľmi dobrá.
Charakteristika:
- Šupka je v plnej zrelosti žltkastá, miestami pokrytá jemnou hrdzou, okolo kalicha výraznejšou. Je posiata jemnými lenticelami.
- Stopka je hrubá, stredne dlhá, ku špičke plodu pritlačená kruhovým závalom.
- Nenápadný kalich sedí v malej hrboľatej jamke.
Odrody podobného vzhľadu: Monchalardova, Vienská, Guyotova, Madame Bonnefond
Všimnime si:
- V mladosti rastie vzpriamene, neskôr slabšie. Koruna dosahuje malých rozmerov a rýchlo starne.
- Williamsova sa vyskytuje aj ako červená mutácia pôvodnej odrody, ktorá dozrieva o pár týždňov neskôr.
Zber a zrelosť: zberá sa koncom augusta, konzumne dozrieva týždeň po zbere, vydrží 1 – 2 týždne.