Williamsova

Williamsova

Názov odrody: Williamsova

Krátky popis odrody: Táto obľúbená, no náročná odroda vznikla v Anglicku ako náhodný semenáč okolo roku 1770. Má výbornú chuť a široké využitie, ideálna je na kompóty a do destilátov. Ešte stále patrí k najvýznamnejším tržným odrodám vo svetovom meradle.

Popis plodu: Plody sú veľké, kužeľovité, baňaté, k stopke zúžené a hrboľaté. Dužina je biela, šťavnatá, má maslovitú konzistenciu a príjemnú arómu. Chuť je sladkopikantne kyslastá, výrazne korenistá, veľmi dobrá. 

Charakteristika: 

  • Šupka je v plnej zrelosti žltkastá, miestami pokrytá jemnou hrdzou, okolo kalicha výraznejšou. Je posiata jemnými lenticelami.
  • Stopka je hrubá, stredne dlhá, ku špičke plodu pritlačená kruhovým závalom.
  • Nenápadný kalich sedí v malej hrboľatej jamke.

Odrody podobného vzhľadu: Monchalardova, Vienská, Guyotova, Madame Bonnefond

Všimnime si:

  • V mladosti rastie vzpriamene, neskôr slabšie. Koruna dosahuje malých rozmerov a rýchlo starne.
  • Williamsova sa vyskytuje aj ako červená mutácia pôvodnej odrody, ktorá dozrieva o pár týždňov neskôr.

Zber a zrelosť: zberá sa koncom augusta, konzumne dozrieva týždeň po zbere, vydrží 1 – 2 týždne.

    hruskado_400mvelkost_rastu_slabaplodnost_vysokamrazuodolnost_nizkachrastavitost_malo_nachylnazber_od_2_pol_VIIIzrelost_od_VIIIzrelost_do_IX

Využitie:

Zdieľať: