Názov odrody: Trévouxská
Krátky popis odrody: Odroda francúzskeho pôvodu, ktorú v roku 1862 vypestoval ovocinár Treyve v meste Trévoux. Je odrodou pre priamy a rýchly konzum, neskladuje sa dlho. Darí sa jej aj vo vyšších polohách, je nenáročná. Je však mierne náchylná voči mrazom a chrastavitosti.
Popis plodu: Plod je stredný až väčší, tupo a kužeľovito valcovitý. Dužina je belavá, veľmi šťavnatá a dosť rozplývavá, sladkej, mierne kyslej, slabo korenistej a dobrej chuti.
Charakteristika:
- Šupka je matne lesklá, zelenožltá, nápadne hnedobodkovaná, červenopásikavá a pri stopke nepravidelne hrdzavá.
- Má krátku dužinatú stopku.
- Kalich má stredne veľký a vyčnievajúci, kališné lístky sú vzpriamené.
Všimnime si: Koruna býva po hodných úrodách viac rozvoľnená a previsnutá.
Zber a zrelosť: zberá sa v auguste, konzumne dozrieva 10 až 12 dní po zbere.