Red delicious

Red delicious

Názov odrody: Red delicious

Krátky popis odrody: Red delicious alebo Červený delícius  bol objavený ako semenáč na farme v americkom štáte Yowa. V roku 1872 priniesol prvé ovocie.  Z  pôvodnej odrody vznikol celý rad mutácií (napr. Starking Delicious, Richard Delicious, Shotwell Delicious), ktoré sa líšia najmä farbou. Vyžaduje teplé polohy a úrodné pôdy. Proti chrastavitosti je relatívne odolná, múčnatkou takmer netrpí. Je mrazuvzdorná, kvety sú však náchylné na neskoré jarné mrazy. Na Slovensku je stále veľmi rozšírená.

Popis plodu: Plod je veľký, kužeľovitý, s výraznými širokými rebrami, spravidla so skoseným temenom. Obe polovice sú nerovnaké. Dužina je jemná, kyprá, zelenožltá, neskôr žltá, šťavnatá, s výrazne sladkou chuťou a špecifickou vôňou.

Charakteristika:

  • Hladká šupka je mierne mastná, vosková, pevná, slamovo žltá. Krycia farba je výrazne červená. Na povrchu sú nápadné biele lenticely.
  • Stredne dlhá, červenohnedá stopka prečnieva úroveň hlbokej, širokej, pravidelne miskovitej nepatrne hrdzavej, jemne sivo plstnatej stopkovej jamky.
  • Kališná jamka je stredne široká, hlboká, priestranná, výrazne rebrovitá, menej pravidelná. Kalich je menší, zatvorený až potvorený, kališné lístky sú kratšie, na báze zelené.

Odrody podobného vzhľadu: Starking, Starkinson

Všimnime si:

  • Stromy rastú bujne, s korunami vzpriamenými, neskôr rozložitými. Letorasty sú hnedofialové s nápadnými lenticelami.
  • Chuť je sladká až veľmi sladká, typicky silne aromatická.

Zber a zrelosť: Zberá sa v polovici októbra, konzumnú zrelosť dosahuje v novembri, vydrží do marca.

    jablondo_400mvelkost_rastu_strednaplodnost_strednamrazuodolnost_strednachrastavitost_malo_nachylnazber_od_2_pol_Xzrelost_od_XIzrelost_do_III

Využitie:

Zdieľať: