Názov odrody: Jadernička moravská
Krátky popis odrody: Jadernička moravská, valašská alebo Vínne jablko je rozšírená najmä na Valašsku a na východnej Morave. Ide o veľmi starú krajovú odrodu, semenáč neznámeho pôvodu, rozširovanú už pred rokom 1764. Je nenáročná, mrazuvzdorná, trpí však chrastavitosťou. Využíva sa najmä na výrobu muštov. Stromy sa dožívajú vysokého veku. Jej peľ je vhodný na oplodnenie iných odrôd.
Popis plodu: Plod je menší až stredne veľký, variabilný a nepravidelný. Spravidla je však vyšší, ku kalichu sa zužuje. Občas sa na plode vyskytuje aj drobný pozdĺžny šev. Dužina je jemná, belavá, šťavnatá. Chuť je sladkokyslá, čiastočne korenistá.
Charakteristika:
- Šupka je hladká, jemná a lesklá, mastná. Farbu má svetlozelenú, neskôr citrónovožltú. Občas sa vyskytuje červené, rozmazané líčko.
- Stopka býva rôzne dlhá, drevnatá, hnedá. Môže a nemusí presahovať jamku.
- Kališná jamka je malá, takmer povrchová, nepravidelná, mierne zvlnená. Kalich je vztýčený, plstnatý.
Zaujímavosť: Stromy vypestované zo semienok tejto odrody sa využívajú ako výborné podpníky, na ktoré sa štepia iné odrody.
Zber a zrelosť: Zberá sa v prvej polovici októbra, konzumnú zrelosť dosahuje v novembri, vydrží do marca.