Názov odrody: Gdanský hranáč
Krátky popis odrody: Veľmi stará odroda zanesená v 17. storočí exulantmi do Pobaltia. Je mrazuvzdorná, no mierne náchylná na chrastavitosť. Má všestranné použitie. Hodí sa najmä na muštovanie a výrobu vína. Plody sú chúlostivé na odtlačenie. Je pomerne rozšírená v starých výsadbách.
Popis plodu: Plody sú stredné až väčšie, guľovité až plocho guľovité, rebrovité s charakteristickým pozdĺžnym švom. Dužina je žltkastá, pod šupkou ružovkastá, kyslosladkej chuti s malinovou príchuťou.
Charakteristika:
- Šupka je hladká a výrazne mastná, základná zelenožltá farba je prekrytá krvavočervenou, niekedy s pruhovaním.
- Stopka je stredne dlhá, sedí v úzkej, hlbokej jamke, ktorá je lúčovito hrdzavá.
- Kališná jamka je rebrovitá, nie príliš hlboká. Kalich je uzavretý, kališné lístky dlhé.
Odrody podobného vzhľadu: Gascoyneho šarlátové, Hautmannovo červené, Rederova reneta
Všimnime si: Vytvára veľkú, guľovitú, široko rozložitú korunu.
Zber a zrelosť: Zberá sa koncom septembra, konzumnú zrelosť dosahuje v mesiacoch september až december.