Gdanský hranáč

Gdanský hranáč

Názov odrody: Gdanský hranáč

Krátky popis odrody: Veľmi stará odroda zanesená v 17. storočí exulantmi do Pobaltia. Je mrazuvzdorná, no mierne náchylná na chrastavitosť. Má všestranné použitie. Hodí sa najmä na muštovanie a výrobu vína. Plody sú chúlostivé na odtlačenie. Je pomerne rozšírená v starých výsadbách. 

Popis plodu: Plody sú stredné až väčšie, guľovité až plocho guľovité, rebrovité s charakteristickým pozdĺžnym švom. Dužina je žltkastá, pod šupkou ružovkastá, kyslosladkej chuti s malinovou príchuťou. 

Charakteristika:

  • Šupka je hladká a výrazne mastná, základná zelenožltá farba je prekrytá krvavočervenou, niekedy s pruhovaním.
  • Stopka je stredne dlhá, sedí v úzkej, hlbokej jamke, ktorá je lúčovito hrdzavá.
  • Kališná jamka je rebrovitá, nie príliš hlboká. Kalich je uzavretý, kališné lístky dlhé.

Odrody podobného vzhľadu: Gascoyneho šarlátové, Hautmannovo červené, Rederova reneta

Všimnime si: Vytvára veľkú, guľovitú, široko rozložitú korunu.

Zber a zrelosť: Zberá sa koncom septembra, konzumnú zrelosť dosahuje v mesiacoch september až december.
    jablondo_800mvelkost_rastu_silnaplodnost_vysokamrazuodolnost_vysokachrastavitost_stredne_nachylnazber_od_2_pol_IXzrelost_od_2_pol_IXzrelost_do_XII

Využitie:

Zdieľať: