Krátky popis odrody: Dočítame sa o nej, medzi iným, nasledovné: „Nie je snáď medzi stolovými hruškami inej, ktorá by takou plodnosťou, krásou a chuťou nad iné vynikala.“ Pochádza z Francúzska, kde ju okolo roku 1788 vyšľachtili zo semena. Dodnes je pre jej kvality pomerne častá a obľúbená.
Popis plodu: Plod je stredne veľký až veľký, kužeľovito zaoblený, dužina je žltkastá, jemná a neobyčajne šťavnatá, rozplývavá, chuť je sladká, jemne trpká, korenistá a výborná.
Charakteristika:
- Šupka je hladká, lesklá, zelenkastožltá, na slnečnej strane je líčko posiate hnedočervenými bodkami.
- Stopka je stredne dlhá, pomerne hrubá, pri plode nápadne rozšírená.
- Kalich je otvorený, kališné lístky krátke, rohovité.
Odrody podobného vzhľadu: Charneuská, Hájenka
Všimnime si:
- Má bujný rast, koruna je ihlanovitá, vzpriamená.
- Plodnosť nastupuje skoro, plodí veľa a pravidelne.
Zaujímavosť: V chránených polohách je možné pestovať ju aj vo výške 800 m. n. m.
Zber a zrelosť: Zberá sa koncom septembra až začiatkom októbra, v tvrdom stave, konzumne dozrieva týždeň až 10 dní po zbere, vydrží 2 – 3 týždne.