Avranšská

Avranšská

Krátky popis odrody: Dočítame sa o nej, medzi iným, nasledovné: „Nie je snáď medzi stolovými hruškami inej, ktorá by takou plodnosťou, krásou a chuťou nad iné vynikala.“ Pochádza z Francúzska, kde ju okolo roku 1788 vyšľachtili zo semena. Dodnes je pre jej kvality pomerne častá a obľúbená.

Popis plodu: Plod je stredne veľký až veľký, kužeľovito zaoblený, dužina je žltkastá, jemná a neobyčajne šťavnatá, rozplývavá, chuť je sladká, jemne trpká, korenistá a výborná.

Charakteristika:

  • Šupka je hladká, lesklá, zelenkastožltá, na slnečnej strane je líčko posiate hnedočervenými bodkami.
  • Stopka je stredne dlhá, pomerne hrubá, pri plode nápadne rozšírená.
  • Kalich je otvorený, kališné lístky krátke, rohovité.

Odrody podobného vzhľadu: Charneuská, Hájenka

Všimnime si:

  • Má bujný rast, koruna je ihlanovitá, vzpriamená.
  • Plodnosť nastupuje skoro, plodí veľa a pravidelne.

Zaujímavosť: V chránených polohách je možné pestovať ju aj vo výške 800 m. n. m.

Zber a zrelosť: Zberá sa koncom septembra až začiatkom októbra, v tvrdom stave, konzumne dozrieva týždeň až 10 dní po zbere, vydrží 2 – 3 týždne.

    hruskado_400m do_600m do_800mvelkost_rastu_silnaplodnost_vysokamrazuodolnost_strednachrastavitost_stredne_nachylnazber_od_2_pol_IXzber_do_1_pol_XIzrelost_od_Xzrelost_do_XI

Využitie:

Zdieľať: