Dekanka Robertova

Dekanka Robertova

Názov odrody: Dekanka Robertova

Krátky popis odrody: Nazýva sa aj Dekanka spolková. Pochádza z Francúzska, kde ju v druhej polovici 19. storočia vypestoval ovocinár Robert z pokusných výsevov. Je to odroda vynikajúcej akosti, avšak plodí stredne až málo. Veľkosť plodov je silne ovplyvnená pôdou aj tvarom stromu. Vyhovujú jej hlboké hlinité pôdy a neznáša mrazové polohy. 

Popis plodu: Plod je veľký, ťažký a baňatý. Dužina je smotanovobiela, jemná, úplne rozplývavá, veľmi šťavnatá. Chutí sladkokyslo, korenisto, mimoriadne dobre. 

Charakteristika: 

  • Šupka je hladká, matná a suchá, žltkastá s jemným červeným líčkom. Je pokrytá jemne hrdzavými lenticelami, okolo kalichu a stopky je súvislá škoricová hrdza.
  • Stopka je stredne dlhá a hrubá, do plodu šikmo vtlačená.
  • Kalich je pootvorený, v hlbšej a užšej hrboľatej jamke, kališné lístky sú svetlohnedé, krátke, rohovité.

Všimnime si: Strom rastie najmä vzpriamene. Úzky, ihlanovitý tvar si zachováva aj vo vyššom veku.

Zber a zrelosť: zberá sa v prvej polovici októbra, konzumnú zrelosť dosahuje v druhej polovici októbra, vydrží do konca novembra.

    hruskado_400mvelkost_rastu_strednaplodnost_strednamrazuodolnost_strednachrastavitost_malo_nachylnazber_od_1_pol_Xzrelost_od_2_pol_Xzrelost_do_XI

Využitie:

Zdieľať: